Zašto Devojke u Tehnologiji?

„Devojke u tehnologiji“ je jedinstveni program prakse i mentorstva koji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (MTTT) sprovodi u saradnji sa Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham Srbija), kao jednu od aktivnosti predviđenih državnim Programom za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) za period 2019-2020. godine.

Program je namenjen studentkinjama završnih godina tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu, koje žele da steknu prva profesionalna iskustva, praktična znanja i upoznaju se sa poslovnim procesima u uspešnim kompanijama, kroz program prakse i mentorstva, učešće na radionicama za lični i profesionalni razvoj i rad na konkretnim projektnim zadacima.

Cilj programa je stručno osposobljavanje i osnaživanje studentkinja, kroz razvoj njihovih veština, profesionalno povezivanje i mentorsku podršku u procesu započinjanja karijere u IKT industriji.

KO SU DEVOJKE U TEHNOLOGIJI?

Program je namenjen odabranoj grupi polaznika, koju će činiti mentori zaposlenii u IKT industriji ili na pozicijama koje su usko povezane sa IKT-om, kao i studentkinje tehničkih fakulteta, koje će imati ulogu mentija.

U ulozi mentora naći će se iskusni profesionalci zaposleni u kompanijama članicama Američke privredne komore u Srbiji, u IKT industriji i na pozicijama koje su usko povezane sa informaciono-komunikacionim tehnologijama, motivisani da svoje znanje i iskustvo podele sa drugima.

U ulozi mentija naći će se studentkinje tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu, koje su motivisane da steknu prva iskustva u poslovnom svetu, vide svoju karijeru u IKT-u i žele da uče od profesionalaca sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

KAKO IZGLEDA PROGRAM?

Program čini spoj različitih aktivnosti koje imaju za cilj međusobno povezivanje, sticanje konkretnih znanja za rad na IKT poslovima/u IKT kompanijama, osnaživanje liderskih veština učesnica i uspešan rad na zajedničkom projektnom zadatku:

•    Speed Dating – Na svečanom otvaranju programa, svi mentori i mentiji će imati međusobne „brze sastanke“, čiji je cilj usmeno predstavljanje interesovanja mentee-a, delatnosti kompanija i projektnih zadataka koji će biti dodeljeni tokom projekta. Po završetku sastanaka, učesnici će biti pozvani da rangiraju svoje sagovornike prema celokupnom utisku, interesovanjima, oblasti poslovanja i predloženim projektima, na osnovu čega će biti formirani optimalni mentorski timovi.

•    Praksa – U toku trajanja programa, mentiji će provesti minimum 120 radnih sati na praksi u kompanijama mentora, a na učesnicima je da odrede tempo zajedničkog rada. Na početku prakse, mentori će omogućiti mentijima da steknu uvid u način celokupnog poslovanja kompanije, kroz upoznavanje sa različitim sektorima.

•    Mentorstvo i rad na zajedničkom zadatku – Cilj mentorskog rada će biti prenošenje znanja i razmena iskustava rada u IKT sektoru, dok će fokus biti na zadatku koji će mentorski tim dobiti od kompanije iz koje dolazi mentor. Svoj rad mentiji će predstaviti na završnoj ceremoniji dodele diploma.

•    Radionice - Angažovanjem u programu, mentorski timovi će imati priliku da učestvuju u različitim radionicama, namenjenih razvoju interpersonalnih veština.