Date: 10/02/2016

Upravljanje ljudima

Vladan Živanović, Generalni direktor NCRa održao je učesnicima AmChamps generacije 2016. prvo predavanje u okviru programa na temu Upravljanje ljudima

Na početku predavanja Živanović je dao teorijski okvir - modele koji se odnose na faze profesionalnog razvoja na menadžerskom i ​​profesionalnom putu svakog zaposlenog, dotakavši se razjašnjenja onoga ‘’šta’’ (u svakoj fazi razvoja sa fokusom na rezultate) i onoga "kako" (kompetencije i iskustva), a na osnovu L modela razvoja koje je osmislio Drotter. Savet ponuđen učesnicima je bio da u razvoju ne preskoče niti jednu fazu; nedostatak rada i iskustva u nekoj fazi može kasnije u karijeri da se pretvori u slabost.

Navedeni su i diskutovani i takozvani inhibotri (ne)uspeha kao što su: nedostatak preduzimljivosti i hrabrosti, nedostatak proširinja profesionalnog polja delovanja, neuspešno učenje (lično), nedostatak strasti za (ruko)vođenjem, prebrzo kretanje kroz faze razvoja, nedostatak evidencija o postignutim rezultatima, nepouzdananost ili neodgovornost u očima saradnika, preambicioznost, nedostatak profesionalnog umrežavanja i previše oslanjanje na poziciju moći.

Imajući u vidu da su moć empatije i umetnost ubeđivanja priznate kao najvažnije komeptencije lidera, učesnici su animirani da opišu lični primer i razmisle o mogućem razvoju situacije

Umetnost liderstva je predstavljena kao niz animacija koje opisuju stvaranje snažne vizije, davanje primera drugima, pomoć ljudima da prebrode strahove (od neuspeha), nerelevantnost štap-i-šargarepa pristupa, itd.

Predavač je upitao polaznike šta zaista motiviše ljude kao saradnike, lidere i sledbenike. Nakon zajedničkog definisanja nekoliko osnovnih motivatora za ljude, potcrtana je razlika između autentične unutrašnje motivacije (lični ponos, želja da se bude najbolji, želja za pobedom) nasuprot spoljašnje motivacije (novčana nagrada, javno priznanje, osvojanje trofeja). Učesnici su bili zamoljeni da razmisle koje je njihovo motivaciono ‘start dugme’ bez obzira da li ih motivišu sumnje i prepreke, ili uspesi drugih, ili lična priznanja, i da napišu pismo za sebe u budućnosti, uz odgovor na jasno postavljeno pitanje: šta želim da postignem privatno i profesionalno u sledećih šest meseci? Pisma će biti otvarana u avgustu.