Date: 16/03/2016

Ciljevi održivog razvoja UN Globalnog dogovora

Ovonedeljno predavanje u okviru AmChamps programa među polaznike je dovelo predstavnike UN Globalnog dogovora u Srbiji

Polaznici programa AmChamps Mladi lideri promena imali su prilike da se kroz razgovor sa predstavnicima UN Globalnog dogovora u Srbiji direktno upoznaju sa Ciljevima održivog razvoja UN, Globalnim dogovorom i značajem koje celokupno društvo ima u ovom procesu.

Mladim liderima najpre se obratila Marijana Pavlović (KPMG), predsednica Upravnog odbora Globalnog dogovora UN u Srbiji. Ona je polaznike AmChamps programa bliže upoznala sa konceptom Globalnog dogovora i usaglašavanjem delatnosti članica dogovora sa univerzalnim principima iz oblasti ljudskih prava, rada, zaštite okoline i anti-korupcije. Ona je predstavila i misiju Globalnog dogovora u Srbiji, kao i sve ono što je u našoj zemlji u okviru ovog dogovora urađeno tokom prethodne godine.

Predavanje se nastavilo obraćanjem Tijane Koprivice (Delta Holding), članice Upravnog odbora Globalnog dogovora UN u Srbiji, koja je AmChamps-ovce upoznala sa očekivanjima koje se u okviru Globalnog dogovora postavljaju kompanijama na globalnom i lokalnom nivou, kao što su zaštita prava radnika, pomoć u zapošljavanju mladih, usvajanje CSR principa poslovanja, podrška razvoju lokalnih zajednica, zaštita životne sredine, razvoj preduzetništva, dualno obrazovanje.

Laura B. Šerman, Savetnik za borbu protiv korupcije u okviru Misije OEBS-a u Srbijiupoznala je prisutne sa Desetim principom Globalnog dogovora, koji podrazumeva da kompanije treba da učestvuju u borbi protiv korupcije u svakom smislu. Ona je predstavila i efekte koje korupcija može imati na poslovanje, kao i elemente Korporativnog programa za borbu protiv korupcije.

U okviru predavanja AmChamps-ovcima su se obratili i Biljana Dakić Đorđević (Trag Fondacija), kao i Siniša Mitrović (Privredna komora Srbije), takođe članovi Upravnog odbora Globalnog dogovora UN u Srbiji.

Promocija Ciljeva održivog razvoja UN nastaviće se kroz aktivnost AmChamps-ovaca, koji će u narednom periodu na nekoliko fakulteta Beogradskog univerziteta organizovati predavanja na ovu temu.