Date: 12/05/2016

Šta povezuje AmChamps i Ujedinjene Nacije?

Polaznici AmChamps programa i predstavnici Globalnog dogovora u Srbiji održali predavanje na temu održivog razvoja i ekologije

Jednu od inovacija u ovogodišnjem AmChamps programu predstavlja uključivanje njegovih polaznika u promociju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Nacija. Prvo u nizu predavanja sa ovim ciljem održano je u četvrtak, 12. maja u holu i amfiteatru Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu. Tema ovog multidisciplinarnog predavanja obuhvatila je održivi razvoj, odgovorno poslovanje i zaštitu životne sredine.

Pre samog predavanja posetioci su imali prilike da prisustvuju eksperimentalnoj demonstraciji prečišćavanja otpadne industrijske vode uz pomoć primene modernih tehnologija. Predstavljena su i dostignuća Centra za naučno-istraživački rad studenata TMF-a iz različitih oblasti zaštite životne sredine.

Dobrodošlicu na predavanje prisutnima je poželeo prof. dr Đorđe Janaćković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta, koji je ujedno održao i uvodnu reč. Publici se zatim obratio Siniša Mitrović, savetnik predsednika za ekologiju i održivi razvoj Privredne komore Srbije i član Upravnog odbora Globalnog dogovora, koji je predstavio Globalni dogovor i Milenijumske ciljeve.

Inženjersku perspektivu u ovo predavanje uneo je dr Nikola Nikačević, profesor hemijskog inženjerstva na TMF-u, koji je govorio o temama kao što su novi klimatski trendovi, uzroci, posledice i rešenja kroz tehnološke inovacije. Prisutnima su se zatim predstavili studenti AmChamps programa, koji su govorili o ulogama koje svaki pojedinac ima u realizaciji koncepta održivog razvoja.

Predavanje je zaključeno primerima dobrih kompanijskih praksi i društveno-odgovornog poslovanja, koje su predstavili menadžeri kompanija članica AmCham-a, takođe polaznici ovogodišnjeg AmChamps programa.

Događaj je organizovan u saradnji sa kompanijama Coca-Cola Hellenic, Jugo-Impex, Algotech, Nelt, GlaxoSmithKline, Ball Packaging Europe, Tehnološko-metalurškim fakultetom u Beogradu i Studentskim parlamentom TMF-a.