Date: 22/11/2016

Ambasador SAD u Srbiji sa predstavnicima kompanija članica AmCham-a

Američka privredna komora organizovala je poslovni doručak sa ambasadorom SAD u Srbiji Kajl Skatom (Kyle Scott) koji je tom prilikom naglasio da SAD podržavaju Srbiju na putu integracije u Evropsku Uniju i da je u tom procesu veoma bitna uloga AmCham-a pre svega u daljem unapređenju poslovnog ambijenta Srbije.

Ambasador Skat je pozdravio napore Američke privredne komore i njenih članica da kroz stalni i otvoreni dijalog sa Vladom uspostavljaju dobar regulatorni okvir po meri privrede i investitora i naglasio da time dokazuju da su lideri promene zasnovane na konkurentnosti, transparentnosti i slobodnom preduzetništvu kao ključnim poslovnim vrednostima koje zagovora SAD.

Takođe, ambasador je govorio i o načinu funkcionisanja američkog izbornog sistema, rezultatima izbora i njihovom uticaju na dalju politiku Vašingtona prema Srbiji i regionu, značaju i nastavku saradnje dve države, te podršci Ambasade daljem unapređenju poslovnog ambijenta u Srbiji.

Razgovor sa ambasadorom su u ime AmCham-a vodili: Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora AmCham-a i predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke; prva potpredsednica Jelena Pavlović, generalni direktor kompanije Philip Morris International Services i drugi potpredsednik Vladan Živanović, generalni direktor kompanije NCR Srbija.

Govoreći o neophodnosti daljeg angažovanja AmChama na unapređenju poslovnog ambijenta, Zoran Petrović je još jednom podsetio na rezultate istraživanja koje je tokom leta sprovela Američka privredna komora, a na osnovu koga su identifikovane ključne teme i ciljevi koje privreda očekuje od Vlade.

„Smanjenje sive ekonomije, poboljšanje efikasnosti državne uprave, predvidljivost izmene poreskih zakona, smanjenje parafiskalnih nameta, veći fokus na e upravu su suštinske stavke koje Vlada Srbije mora uključiti u svoju agendu“, istakao je Petrović. „AmCham ostaje konstruktivni partner Vladi Srbije na daljem unapređenju poslovnog ambijenta a stalna podrška ambasade SAD nam je veoma važna na tom putu“.