Date: 11/12/2017

Konferencija Peto prolazno vreme - Petom brzinom u reforme

Američka privredna komora u Srbiji predstavila je rezultate istraživanja o poverenju i zadovoljstvu investitora na konferenciji Peto prolazno vreme – Petom brzinom u reforme.

Na konferenciji Peto prolazno vreme – Petom brzinom u reforme, koja je okupila je predstavnike kompanija članica AmCham-a, državnih institucija i partnerskih organizacija, Amalija Pavić, zamenica izvršnog direktora AmCham-a, je prisutnim gostima predstavila rezultate istraživanja o poverenju i zadovoljstvu investitora, koje se sprovodi među AmCham članicama. Istraživanje obuhvata očekivanja investitora u smislu daljeg poboljšavanja poslovnog ambijenta, te identifikaciju prioritetnih regulatornih i strukturnih mera, koje su neophodne za povećanje privrednog rasta i zaposlenosti u Srbiji. Bitna razlika u odnosu na prethodna istraživanja jeste što su ove godine su po prvi put obuhvaćena i mikro, mala i startup preduzeća. Rezultati su pokazali da su predvidivost izmena i primene propisa, posebno poreskih, i nelojalna konkurencija sive zone najveći izazov za poslovanje u Srbiji, a unapređenje efikasnosti pravosuđa i smanjenje korupcije najvažniji su preduslovi za nove investicije.

Moderator konferencije bio je predsednik Upravnog odbora AmCham-a i generalni direktor Raiffeisen banke, Zoran Petrović, koji je istakao da su u ovogodišnjem istraživanju, na skali od 1 do 5, kompanije članice AmCham poslovnom okruženju dale stabilnu trojku, što je bolje nego prethodnih godina, ali svakako da se očekuje dalji napredak u reformama. „Bolja poslovna klima zajednički je cilj Vlade i privrede. Svi zajedno moramo da pređemo u petu brzinu, i izazovima moramo pristupiti sistemski – javne rasprave o izmenama propisa koji utiču na privredu, suzbijanje sive ekonomije i razvoj e-uprave i e-poslovanja osnov su za dalji napredak“, izjavio je Zoran Petrović.

Reforme koje su privrednici ocenili kao uspešne su smanjenje budžetskog deficita, uvođenje elektronskih građevinskih dozvola i početak reforme eUprave, dok su najlošije ocenjene reforma javnih preduzeća, javnih nabavki, zdravstva i obrazovanja.

Kao preduslovi za rast poslovanja i zapošljavanja u sledećoj godini i AmCham članice i mikro, mala preduzeća i startupovi izdvajaju i smanjenje birokratije kod uvoznih i izvoznih procedura, smanjenje administrativnih opterećenja u oblasti rada i podsticanje reformi obrazovanja i zdravstva.

Pored Zorana Petrovića, na konferenciji su učestvovali i predstavnici državnih institucija, Zorana Mihajlović, prva potpredsednice Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, potom Nela Kuburović, ministarka pravde i Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.