Date: 28/02/2018

Izabran novi sastav AmCham Upravnog odbora

Na Generalnoj skupštini AmCham-a predstavljeni su rezultati rada tokom 2017. godine, a glasanjem kompanija članica izabrano je sedam članova Upravnog odbora. AmCham je tradicionalno dodelio i godišnju nagradu AmCham Leader in Change HERO dr Kosti Jovanoviću.

Za predsednicu UO AmCham-a izabrana je dosadašnja prva potpredsednica Jelena Pavlović, generalna direktorka kompanije Philip Morris International. U novom sastavu, prvi potpredsednik će biti Branislav Savić, direktor fabrike Ball Packaging Europe Belgrade, dok je za drugog potpredsednika Upravnog odbora izabran Kventin Roje (Quentin Royer), generalni direktor Delhaize Srbija. Predstavnici kompanija članica odabrali su i četiri nova člana UO, među kojima su Nikolas Hauvert (Nicolaas Houwert), generalni direktor hotela Hilton, Vladimir Čupić, Direktor predstavništva za Srbiju Atlantik Grupe, Branko Mitrović, izvršni direktor korporativnih poslova Telenora, Marko Jović, Rukovodilac opštih poslova, Vip mobile. Član UO Dragan Lupšić, direktor za odnose sa javnošću i komunikacije kompanije Coca-Cola Hellenic, kao i sekretar blagajnik Igor Lončarević, izvršni direktor KPMG, ostaju na mandatu.

„Zadržaćemo poziciju AmCham-a kao vodeće nezavisne poslovne asocijacije i nastavićemo sa predanim radom kako bi stav AmCham-a ostao najglasniji u zalaganju za privredne reforme“ istakla je novoizabrana predsednica Jelena Pavlović i navela da prioriteti ostaju unapređenje poslovne klime i uspostavljanje jednakih pravila poslovanja. „Takođe bih htela da se zahvalim dosadašnjem predsedniku Zoranu Petroviću na njegovom izvanrednom liderstvu, doprinosu i postignutim uspesima tokom prethodnih godina“. Pavlović je istakla da će fokus aktivnosti u ovoj godini biti na reformama poreskog sistema i efikasnosti Poreske uprave, daljem suzbijanju sive ekonomije, podsticanju eUprave, kao i na poboljšanju propisa u oblasti zdravstva i životne sredine.

„Kao i do sada, AmCham će biti pouzdan partner Vladi, ali i konstruktivan kritičar kada god je to neophodno,“ izjavila je izvršna direktorka Vera Nikolić Dimić, predstavljajući Godišnji izveštaj za 2017. Ona je naglasila da će udruženje i novi Upravni odbor nastaviti da istrajavaju u unapređenju regulatornog okvira poslovanja, a sa ciljem stabilnog ekonomskog rasta u Srbiji.

Žiri sastavljen od predstavnika Upravnog odbora AmCham-a, ovogodišnju AmCham Leader in Change HERO nagradu dodelio je Kosti Jovanoviću, docentu na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, jednom od autora Eccerobot-a, najsavremenijeg, uslužnog, humanoidnog robota. Još od 2015. godine Kosta aktivno radi na izradi savremene laboratorije za robotiku na ETF-u, u kojoj se studentima pruža mogućnost rada uz vrhunsku tehnologiju. Nagrada Američke privredne komore u Srbiji dodeljuje se petu godinu zaredom i namenjena izuzetnim pojedincima, ustanovama i neprofitnim organizacijama, koje su značajno doprinele napretku u oblasti svoga delovanja ili koje su svojim aktivnostima ostvarile izuzetan uticaj na celokupno društvo.

Na ovom linku možete pogledati video sa događaja.