Date: 29/03/2018

Robotika i druge priče sa Kostom Jovanovićem

Polaznici AmChamps programa su u razgovoru sa laureatom AmCham Leader in Change HERO nagrade za 2018., Kostom Jovanovićem, docentom na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, saznali kako robotika može da unapredi naš svakodnevni život ali i čuli inspirativnu priču ovog mladog naučnika.

Đak generacije Čačanske gimnazije i jedan od najboljih studenata Elektrotehničkog fakulteta, gde danas predaje na katedri za signale i sisteme, Kosta Jovanović, otvorio je veče pričom o okolnostima, slučajnostima i izborima tokom svog karijernog puta. Posebno se osvrnuo na olakšavajuće okolnosti, objasnivši razvoj i negovanje mentorskog odnosa sa profesorom robotike prof. Dr Veljkom Potkonjakom, koji mu je dao prave savete u pravo vreme, i podršku da izađe iz svoje zone komfora.

Drugi deo druženja protekao je u razgovoru o robotici i timskom radu potrebnom za uspeh u ovoj oblasti. Učesnike je najviše zanimalo da čuju iz prve ruke sve o ECCEROBOT-u, prvom humanoidnom robotu, u čijem razvoju su učestvovale vodeći evropski fakulteti i instituticije iz oblasti robotike i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu. Projekat „Eccerrobot” je američki časopis „Popularna mehanika” još 2010. proglasio za najveći tehnološki koncept te godine. Ovaj robot je napravljen da se kreće i reaguje na spoljašnji svet kao čovek. Kosta je izjavio je da ovo veliki uspeh za našu zemlju, ali da on ne bi bio moguć bez zajedničkog rada i sinergije tima. Svedok tome su upravo mnogobrojne nagrade koje je odneo ovaj tim ali i organizacija događaja „Dani budućnosti robotike“. Pre nego što su usledila pitanja Kosta je opisao na koji način je njegov rad inspirisao opštu populaciju za pitanja o robotici i poručio da ostanu u Srbiji i tu uče, napreduju i grade svoju karijeru.

Nakon razgovora, studenti i menadžeri su nastavili druženje na koktelu.