Date: 16/04/2018

AmChamps-ovci upoznali predsednicu Američke privredne komore - Jelenu Pavlović

Učesnici pete generacija AmChamps edukativnog programa upoznali su i razgovarali sa Jelenom Pavlović, predsednicom AmCham-a u Srbiji i predsednicom Upravnog odbora Philip Morris International za jugoistočnu Evropu (PMI).

Jelena je otvorila susret pričom o ličnom karijernom početku i promeni i preusmerenju iz međunarodnog javnog prava u rad u velikoj korporaciji, navodeći i lične i profesionalne razloge za takav izbor, a imajući u vidu da mladi ljudi na početku karijere mogu da se dvoume između onoga šta žele ili ne žele. Ona je naglasila, da je za uspešnost u poslovnom svetu neophodno postojanje ličnog stava u svakom trenutku kao i njegovo jasno artikulisanje, ističući i poseban izazov za žene - balans između privatnog i profesionalnog, koji je moguć samo zahvaljujući dobroj organizaciji i motivaciji da se ide napred.

Tokom drugog dela druženja, predsednica Upravnog odbora PMI-a u Srbiji, govorila je o trenutnim aktivnostima, stubovima, organizaciji, ali i o osnivanju AmCham-a u Srbiji početkom dvehiljaditih. Kao najznačajnije rezultate tokom više od 15 godina rada AmCham-a u Srbiji Jelena je istakla reformu bankarskog sistema, novi zakon o radu, inspekcijskom nadzoru i uvođenje objedinjene procedure za izdavanje građevinskih dozvola.

Studenti i menadžeri su zainteresovani ovom temom, postavljali mnogobrojna pitanja vezana za zdravstvo i reformu obrazovanja, ali i davali predloge i ideje kako bi se rešili problemi u ovim sektorima.

Jelena je za kraj poručila da smo mi oni koji treba da se aktiviraju za svoju zemlju i da svojim znanjem doprinesu promenama.