Date: 13/05/2019

Advokatska kancelarija Živković Samardžić savetovala South Central Ventures o ulaganju u fintech startap LeanPay

Kancelarija Živković Samardžić savetovala je investicioni fond South Central Ventures (SCV) u vezi sa njihovom investicijom u LeanPay, fintech startap koji je osmislio inovativna rešenja u oblasti potrošačkog finansiranja, a koji omogućava potrošačima da kupuju robu na kredit/u ratama.

LeanPay je fokusiran na pronalaženje finansiranja maloprodajnih mesta pružanjem trenutnih i jednostavnih planova za otplatu u svim kanalima prodaje. Rešenje do kojeg je došao LeanPay pruža prednosti i za potrošače i za trgovce. Potrošačima je lako da uoče privlačnost načina POS finansiranja koje nudi LeanPay. Ono je trenutno i digitalno i može da ponudi veću transparentnost u vezi sa ukupnim troškovima kupovine, i obezbeđuje veću fleksibilnost kada dođe do plaćanja robe i usluga. Trgovcima glavni zadatak prodaje jeste da dođu do većeg broja potrošača i više prodaje. Navedeno rešenje povećava stopu konverzije nudeći potrošačima intuitivne, jednostavne i besprekorne procese kreditiranja i visoke stope odobravanja podnosiocima zahteva za kredit.

Sa prisustvom u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, SCV, preko Fonda za inovativna preduzeća (Enterprise Innovation Fund), je fokusiran na tehnološke kompanije na Balkanu. Sredstva od 40 miliona evra su posvećena prevashodno investicijama u ranoj fazi i investicijama rasta. U okviru „seed pocket”-a navedenih sredstava, iznos od 1,5 miliona evra je izdvojen za pojedinačne investicije do 100.000 evra po kompaniji, dok je za investicije u ranoj fazi i investicije rasta izdvojen iznos od 3 miliona evra po kompaniji. Ove investicije su namenjene da pokrenu međunarodnu ekspanziju biznisa i rast najperspektivnijim tehnološkim startapima koji pokažu snagu i potencijal da uspeju.

Živković Samardžić je zastupao SCV u njihovim ranijim investicijama u Srbiji, uključujući investicije u dryTools, City Expert, Alchemy Cloud Inc. i CUBE Risk Management Solutions.

Živković Samardžić tim koji je savetovao SCV u predmetnoj transakciji predvodio je partner Igor Živkovski, a u timu su bili i partner Ana Popović i stariji saradnik Sava Pavlović.