Date: 02/07/2019

Do inovativnih lekova kroz analizu efikasnosti ulaganja u zdravstvo i dugoročno planiranje

Iako je ulaganje države Srbije u zdravstvo veoma slično susednim zemljama poput Bugarske ili Rumunije, izdvajanje za inovativne lekove ubedljivo je najmanje u Srbiji u odnosu na sve posmatrane zemlje, kažu rezultati dve različite studije, sprovedene od strane Udruženja proizvođača inovativnih lekova (Inovia) i AmCham-a.

„Udeo koji otpada na inovativne lekove u lekovima koji se izdaju na recept u Srbiji je više nego duplo niži u poređenju sa Bugarskom, koja ima relativno sličnu budžetsku potrošnju za zdravstvo i sličan nivo BDP-a. Naša studija je pokazala značaj investiranja u inovacije i njihove efekte na dugoročne budžetske uštede i produženje životnog i produktivnog veka stanovništva. Zato je neophodno napraviti sistem analize efikasnosti ulaganja u zdravstvo i otvoreno razgovarati o dugoročno održivim modelima finansiranja inovativnih terapija“, rekla je Jelena Pavlović, predsednica AmCham-a, na konferenciji o razvoju zdravstvenih politika u Srbiji, koju su zajednički organizovali AmCham i Inovia.

Pored mnogo veće verovatnoće izlečenja i kraćeg roka nego uz konvencionalnu terapiju, pravovremenim lečenjem inovativnim terapijama generiše se značajna ušteda. Na primeru lečenja Hepatitisa C ušteda iznosi oko 6,310 evra po pacijentu, ali se i postiže gotovo potpuna eliminacija bolesti (95%) u kratkom roku, dok je konvencionalnim terapijama izlečenje više nego duplo niže (45%). Kao rezultat blagovremenog ulaganja u inovativne terapije, mnoge zemlje uključujući Italiju, Sloveniju i Portugal su već postigle veliki procenat eliminacije bolesti.

I prema podacima iz komparativne studije državnog ulaganja u zdravstvo i dostupnosti inovativnih terapija u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori i Srbiji, koju je sprovela IQVIA, vodeća svetska konsultantska kompanija iz oblasti zdravstva, Republika Srbija raspolaže ubedljivo najnižim budžetom za lekove. Sa samo oko 70 evra godišnje po glavi stanovnika, u lekove investiramo 44% manje novca nego Bugarska, 61% manje nego Crna Gora i 86% manje nego Rumunija, dok je ulaganje u Hrvatskoj više nego dva i po puta veće nego kod nas. Ne čudi onda da je i dostupnost inovativnih lekova najmanja u našoj zemlji.

Nakon niza godina bez pristupa inovativnim lekovima za pacijente u Srbiji, 2016. godine su na listu lekova uvedena 23 nova inovativna leka, što zajedno sa redovnim uvođenjem novih lekova u prethodne dve godine, znači pomak u dobrom pravcu.

Studija AmCham-a daje izbor nekoliko kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mera koje mogu poslužiti za finansiranje inovativnih terapija. Na kratak rok predlaže se izdvajanje posebne stavke u budžetu RFZO-a za inovativne lekove čime bi se podstakla analiza efikasnosti ulaganja. Za obezbeđivanje održivosti ovakvog rešenja ponuđeno je nekoliko mogućnosti na strani povećanja efikasnosti trošenja postojećih sredstava kao i povećanje sredstava na raspolaganju RFZO.

„Inovativni lekovi imaju nemerljiv značaj za zdravstveni sistem jedne zemlje. Osim onog najvažnijeg, primarnog efekta na poboljšanje zdravlja, produženje i poboljšanje kvaliteta života, važan je i
povoljan efekat na održivost zdravstvenog sistema kroz smanjenje troškova usled efikasnijeg lečenja, izbegavanja skupih operativnih procedura, sprečavanje nastanka invaliditeta i gubitka radne sposobnosti. Kako bi i naši osiguranici bili u prilici da na raspolaganju imaju ono najefikasnije što medicina u ovom trenutku može da ponudi neophodno je što pre izdvojiti dodatna namenska sredstva za povećanje dostupnosti inovativnih lekova.“- izjavio je Bojan Trkulja, direktor udruženja Inovia.

AmCham Studija, koju je sprovela konsultantska kompanija EY Srbija, između ostalog, od kratkoročnih mera predlaže mogućnost smanjenja PDV-a na lekove po ugledu na 19 od 27 članica EU, od srednjoročnih rešenja, izmenu načina pokrivanja troškova zdravstvenih usluga, bolju kontrolu trošenja i značajnije okretanje ka preventivi, dok se na raspolaganju donosiocima odluka nalaze i dugoročni reformski zahvati, poput reforme sistema zdravstvenog osiguranja.

- Ključni zaključci AmCham studije o mogućnostima finansiranja inovativnih terapija.