Date: 10/10/2019

Uvod u Blockchain tehnologiju koja će promeniti poslovanje

Predstavnici kompanija članica AmCham-a imali su priliku da prisustvuju prvoj u nizu diskusija o blockchain tehnologiji, pod nazivom “Tehnologija koja će promeniti poslovanje”.

Panelisti Ivan Bjelajac („Serbian Blockchain Initiative“) i Marko Kovačević („New Startegy“), predstavili su prisutnim učesnicima osnove blockchain-a, a diskusijom je moderirao Miloš Stojković, vođa Grupe za blockchain tehnologije u okviru AmCham Odbora za digitalnu ekonomiju.

Sesija je počela definisanjem blockchain tehnologije i ukazivanjem na njene prednosti, kao što su decentralizovani pristup, nepostojanje posrednika, sigurnost i transparentnost određenih procesa i transakcija. Istaknuto je da je implementacija ove tehnologije za sada najviše zastupljena u finansijskom sektoru, lancima nabavke, administraciji, energetici, zdravstvu, ali se radi na proširenju sektora u kojima će se primenjivati. Sa druge strane, panelisti su diskutovali i o potencijalnim slabostima blockchain tehnologija, naročito sa akcentom na peer to peer sistem i problematizovanje toga da li ceo sistem zavisi od čestitosti pojedinca.

Klima u Srbiji je ocenjena kao podsticajna za dalji razvoj blockchain-a. Za kratko vreme od njegovog pojavljivanja, napravljen je značajan pomak: osnivanje Srpske blockchain inicijative i pokretanje sve većeg broja Startup projekata, pri čemu je IT industrija razvijenija nego ranije, a intelektualni resurs je dostupan u znatnoj meri. Za dalju implementaciju blockchain tehnologije neophodna je puna digitalizacija društva, jer nije u pitanju samo tehnološki izazov, već je potrebno i unapređenje infrastrukture, kao i usvajanje odgovarajuće pravne regulative koja će pratiti tehnološki napredak.