Date: 24/10/2019

Okrugli sto o primeni Zakona o lobiranju

Okrugli sto o primeni Zakona o Lobiranju održan je 24. oktobra 2019, u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije, i uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i Ministarstva pravde SAD, OPDAT programa.

Učesnicima okruglog stola obratio se Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije, ukazujući na važnost zakonskog regulisanja lobiranja i spremnost Agencije da pruži odgovore na sva pitanja koja mogu izazvati dileme i nedoumice u primeni ovog zakona.

Kao panelisti, na okruglom stolu su učestvovali Verka Atanasković i Jovan Božović, v.d. pomoćnici direktora Agencije za borbu protiv korupcije, kao i dr Tilman Hoppe, ekspert OEBS-a za pitanja lobiranja. Moderator diskusije bio je dr Duško Krsmanović iz kompanije „Flagship“ DOO.

Predstavnici kompanija članica AmCham-a bili su u prilici da se informišu o najboljim uporednim praksama u ovoj oblasti i da zatraže odgovore na pitanja u vezi sa primenom Zakona o lobiranju, koja se odnose na sličnosti i razlike u pravima i obavezama registrovanih i neregistrovanih lobista, bliže određenje kruga lobiranih lica i razgraničenje aktivnosti koje se smatraju lobiranjem od aktivnosti koje to nisu.

Predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije takođe su pružili i osnovne informacije o sprovođenju Programa obuke za lobiste, čije organizovanje predstoji.