Date: 02/04/2020

Kovid-19 i zaštita podataka prilikom rada od kuće

Održan onlajn seminar na temu zaštite podataka prilikom rada od kuće.

Pandemija izazvana koronavirusom prouzrokuje dodatni izazov za kompanije svih veličina, a tiče se zaštite poverljivih podataka prilikom rada od kuće. Tema današnje radionice bila je identifikovanje ključnih rizika koje donosi rad iz kućnog okruženja i mogućih posledica, kao i preduzimanje adekvatnih rešenja za zaštitu.

Nenad Varinac iz kompanije Ball Packaging Europe, Gorana Bajić iz Telenor-a i Branko Subotić iz kompanije Ernst & Young govorili su o merama koje njihove kompanije preduzimaju u cilju zaštite podataka i zaposlenih.

U vreme kada više od 300 miliona zaposlenih širom sveta radi od kuće, kao i povećane upotrebe interneta svih korisnika, internet postaje preopterećen i problemi na mreži postaju izazov koji se nalazi van kontrole poslodavca i zaposlenih.

U cilju odgovora na na brojne izazove, od ključnog je značaja pripremljenost kompanija za obavljanje poslova od kuće u kontekstu informativne bezbednosti. Obezbeđivanje VPN kapaciteta, adekvatnog broja mobilnih uređaja i pružanje softverske podrške, neki su od obaveznih koraka koje treba preduzeti.

Panelisti su istakli i značaj komunikacije sa radnicima i važnost ispravne interne logistike, koja se tiče organizacije radnog prostora radnika, načina korišćenja poslovnih računara i mobilnih uređaja, kao i redovnog ažuriranja antivirusnih softvera.

Od posebne je važnosti obučiti radnike da prepoznaju pretnje po informacionu bezbednost (kao što su phishing napadi koji se povezuju sa informacijama o COVID-19), ali i dvosmerna komunikacija u situacijama kada se desi pokušaj cyber napada.

Događaj je moderirao Miloš Stojković, član AmCham Odbora za digitalnu ekonomiju.

Pogledajte video sa današnjeg seminara i saznajte kako da se adekvatno pripremite i zaštitite svoju kompaniju i radnike.