Date: 05/05/2020

Tajfun HIL proglašen za startap godine u Srbiji

Tajfun HIL proglašen je za startap godine u Srbiji, na ovogodišnjem lokalnom finalu PowerUp! izazova.

Tajfun HIL je razvio univerzalni operativni sistem UEGOS, koji omogućava agregaciju i kontrolu svih distribuiranih energetskih resursa i pametnih uređaja, povećavajući njihovu efikasnost, istovremeno smanjujući troškove.

Pobednički startap će predstavljati Srbiju na međunarodnom finalu, gde će imati priliku da osvoji nagradu od 50 hiljada evra i investiciju vrednu 150.000 do nekoliko miliona evra.

UEGOS je kreiran na bazi Phyton i Linux sistema, a instalira se jednostavno putem USB-a ili Cloud-a, na postojeću ili novu infrastrukturu. Sama tehnologija iza UEGOS-a je već testirana, implementirana i spremna za upotrebu, što znači da su prvi koraci u razvoju ovog novog sistema za upravljanje uređajima odavno napravljeni i značajan broj testova je izvršen.

„Uređaj koji smo mi smislili omogućava da se kontrolišu veliki proizvođači, umesto da plaćamo energetske mreže i dajemo velike pare mi možemo da kontrolišemo ono što već imamo. I da recimo električni automobil umesto da se puni, on na kratko prestane da se puni, kako bi se uštedela energija", rekao je Aleksandar Kavgić iz startapa Tajfun HIL.

Takmičenje je organizovano onlajn, što preslikava i način rada velikog dela sveta u doba pandemije.

„Mislim da je nama u IT sektoru lakše jer smo vezani za računare, radimo od kuće, za nas se nastavlja normalno, dok ima sektora koji su na gubitku kao i onih biznisa koji možda neće moći da nastave sa poslovanjem", istakao je Aleksandar Kavgić i zaključio: „Rešenja koja mogu da utiču na postojeći problem, da brzo donesu neku bazu korisnika, takva rešenja će biti prigrljena od strane industrije, kao nešto što rešava problem. Istovremeno ova epidemija nam je stvorila i nove prilike, ali i stvara mnogo problema za neke usko specifične firme".