Date: 14/05/2020

Ponosni na AmCham kompanije članice - dobitnice Virtus nagrade za filantorpiju

Mastercard, Eurobanka i Telenor nagrađeni za doprinos i jačanje korporativne filantropije. Priznanje dobili i Tamara Klarić i Bogdan Stevanović, laureati AmCham HERO nagrade za 2019. godinu

Trag fondacija trinaestu godinu zaredom dodelila je VIRTUS nagrade za filantropiju kompanijama, malim i srednjim preduzećima i pojedincima, s ciljem da se oda priznanje i javno istaknu kompanije i pojedinačni darodavci koji na strateški način podržavaju razvoj zajednica i tako daju najbolji primer drugima.

Dobitnik Glavne nagrade za doprinos na nacionalnom nivou je kompanija Mastercard za donaciju 250.000 evra organizaciji NURDOR za izgradnju Roditeljske kuće u Beogradu u okviru projekta „Zajedno za kuću koju zaslužuje svaki superheroj“, kao i za sveukupnu podršku ženskom preduzetništvu i zdravstvenoj zaštiti u Srbiji. 

Kompanija Eurobank je dobila nagradu za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje, za program podrške talentovanoj deci, deci sa invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja kao i finansiranje opremanja kabineta za statistiku i računovodstvo Prve ekonomske škole u Beogradu.

Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora pripala je kompaniji Telenor, za dvanaestogodišnje partnerstvo sa Dečjim fondom Ujedinjenih Nacija – UNICEF na programima edukacije dece i njihovih roditelja za bezbednu upotrebu interneta i prevencije digitalnog nasilja.

Dodatno, Tamara Klarić i Bogdan Stevanović, kreatori društveno odgovorne mobilne aplikacije „Pruži korak“, dobitnici su nagrade za individualni doprinos filantropiji za 2019. godinu.

Pored AmCham kompanija članica, nagrađeno je još 6 pojedinaca ili kompanija. Specijalna nagrada za individualni doprinos razvoju lokalne zajednice pripala je Marku Čikariću, mladom učitelju iz Prokuplja koji se angažovao za redovno odvijanje nastave u školi u Tovrljanu nakon više od 25 godina njene neaktivnosti. Milinka Ivanović, medicinska sestra u penziji iz Kruševca, koja izrađuje i donira igračke za decu iz ranjivih kategorija društva dobitnik je specijalne nagrade za podršku deci iz ranjivih kategorija društva. Takođe, Matea Balani, devetogodišnja filantropkinja iz Zrenjanina organizovala je i sprovela akciju obnove ormara na Odeljenju za pedijatriju, prikupljala je i donirala PET ambalažu lokalnom azilu za životinje i organizovala humanitarni rođendan za decu bez roditeljskog staranja, čime je zaslužila specijalnu nagradu za mladu filantropkinju.