EKONOMSKI UTICAJ

Predlozi AmCham-a

Pandemija bolesti Covid-19 negativno utiče na privredni rast širom sveta, pa tako i u Srbiji. Iako je njene finansijske posledice do sada najviše osetila Kina, ova kriza se velikom brzinom širi celom planetom i posredno i neposredno utiče na organizacije u velikom broju zemalja.

Otežana putovanja i smanjena produktivnost zaposlenih najznačajniji su izazovi za privredne subjekte, koji se suočavaju sa povećanim troškovima poslovanja i drastično smanjenim prihodima. Ove probleme prate i narušeni lanci snabdevanja, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou.

AmCham Srbija pomno prati uticaj novih okolnosti na poslovanje naših članova i već je zabeležio prva smanjenja prihoda, i to naročito u sektoru ugostiteljstva. Pošto države mogu da odigraju značajnu ulogu u nepredvidivim kriznim situacijama, a mnoge su već i objavile skupove mera u oblastima fiskalne, monetarne i sektorske politike sa ciljem ublažavanja negativnih posledica trenutne krize na privredu, odlučili smo da sprovedemo kratku anketu da bismo utvrdili koje teškoće očekuju privrednici, te samim tim i konkretno pomogli Vladi Srbije u definisanju budućih mera.Vladin odgovor