Date: 04/10/2018

WineCham u Kraljevskoj vinariji

Šesti u nizu WineCham, u saradnji sa WineQ - centrom vinske kulture i Udruženjem vinara Šumadije, je ovoga puta održan u Kraljevskoj vinariji, a predstavnici AmCham kompanija članica i naši dragi gosti obišli su crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, kuću kralja Petra, i uživali u izuzetnim vinima Šumadije i prigodnoj gozbi.

Posle svečarske zdravice na dočeku, uz rakije Zavet, destilerije Zavičaj, u vlasništvu porodice Mijalović, događaj je nastavljen vođenom turom u crkvi Svetog Đorđa, Mauzoleju dinastije Karađorđević i kući kralja Petra I.

Centralni deo događaja bio je u jednoj od najstarijih vinarija u Srbiji, Kraljevskoj vinariji, koju je podigao kralj Aleksandar I Karađorđević, na mestu na kojem je porodica imala posede. U sklopu vinarije se nalazi muzejska postavka i originalna vinoteka sa jedinstvenom arhivom vina, koja se više od osam decenija čuvaju na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu.

Gozbu, organizovanu u kompleksu vinarije, otvorio je Marko Jović, član Upravnog Odbora AmCham-a, poželevši svima dobrodošlicu. Istakavši zadovoljstvo povodom još jednog AmCham skupa čast srpskih vina, zahvalio je na podršci dugogodišnjim partnerima AmCham-a i prijateljima i posvećenim ljubiteljima vina iz Centra za vinsku kulturu WineQ i Udruženja vinara Šumadije. Pored bogate gozbe, tipične za regiju Šumadije, vinska predstava uparivanja hrane i vina u tri čina – započeta je Ambelos Tamjanikom, (100% tamjanika), vinarije Manastira Koporin, praćena Šumadijskom ružicom (Prokupac 85%, Merlot 10%, Cabernet Sauvignon 5%), zajedničkim vinom Udruženja vinara Šumadije, a završena etiketom Kraljevske vinarije - Suveren, (100% Cabernet Sauvignon).