Date: 30/11/2018

HResurs – Inovacije u osmišljavanju i sprovođenju treninga

Treće predavanje HResurs programa, održano u prostorijama Philip Morrisa, bilo je posvećeno inovacijama u osmišljavanju i sprovođenju treninga i pojmu i suštini koučinga.

Predavanje su HResurs polaznicima održale Sanja Tišma i Slobodanka Cvetković, HR tim iz Philip Morrisa. U uvodnom obraćanju, Sanja Tišma je istakla da koučing predstavlja razvoj potencijala zaposlenog u cilju maksimizacije njegovih performansi. Zadatak kouča je da suštinski motiviše zaposlenog da što uspešnije obavi svoj posao postavljanjem pravih pitanja. Kouč svoj zadatak obavlja u 4 osnovne faze. U prvom koraku ispituje i pronalazi cilj koučija, u drugoj fazi određuje gde se on zaista, stvarno trenutno nalazi. Dalje, pronalazi potencijalne opcije, u smislu šta kouči može da uradi u nameri ostvarenja svog cilja, dok u finalnom koraku određuje akcioni plan ostvarivanja koučijevog cilja. Svrha koučinga je stvaranje okruženja koje je ispunjeno poverenjem, gde će se kouči osetiti motivisanim da radi na sebi i da unapređuje svoje performanse.

Na drugom delu predavanja, prisutni su čuli razlike između primenjivanja treninga i koučinga, sa osnovom na razlici u nedostatku motivacije ili mogućnosti za obavljanje posla. Ukoliko postoji nedostatak motivacije, tada je koučing idealan pristup, koji će omogućiti koučiju otključavanje potencijala koje već ima, dok suprotno, ukoliko je reč o nedostatku mogućnosti i sposobnosti za izvršavanje zadataka, tada je neophodan trening zaposlenog.

Za kraj, učesnici su se upoznali sa aplikacijom „Coachonaut“, osmišljenom od strane HR tima Philip Morrisa, a tehnički sprovedenom od strane studenata Fakulteta organizacionih nauka. Aplikacija je osmišljena na način da kroz sesiju lekcija nauči osnovama koučinga, a da zatim kroz praktične zadatke i skupljanje poena podstakne takmičarski duh i želju za što boljim usvajanjem gradiva.