Date: 29/01/2019

Okrugli sto sa Ministarstvom rudarstva i energetike: Planovi za 2019. godinu

Predstavnici više od 20 AmCham kompanija članica okupili su se na Okruglom stolu sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike, 29. januara 2019. godine.

Državna sekretarka, Mirjana Filipović i pomoćnica ministra, Jelena Simović diskutovale su o planovima Ministarstva za 2019. godinu i napretku Srbije ka pridruživanju Evropskoj Uniji, sa posebnim osvrtom na Poglavlje 15: Energija. Moderator panela bio je Đorđe Popović, partner u advokatskoj kancelariji CMS – Reich Rohrwig Heinz i potpredsedavajući AmCham Odbora za energetiku.

Najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji navodi da je Srbija „umereno pripremljena u oblasti energetike“, a kao osnovne preporuke navodi liberalizaciju tržišta energije i gasa, ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, kao i punu implementaciju mera za reformu povezivanja i izgradnju kapaciteta. Predstavnice Ministarstva su potvrdile da su dva najvažnija zahteva za otvaranje Poglavlja 15:

  • Formiranje obaveznih rezervi nafte i naftnog gasa, koji je već ispunjen i
  • Restruktuiranje Srbijagasa, što predstavlja dugoročni, strateški zadatak.
Predstavnice Ministarstva su naglasile da, u međuvremenu, Ministarstvo konstantno radi na transpoziciji i implementaciji EU propisa, tako da Srbija neprekidno ide u korak sa legislativom EU. U domenu regulative, najavile su Izmene i dopune Zakona o energetici u narednom periodu, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije i kodove u mrežama.

U pogledu obnovljivih izvora energije, Srbija se obavezala da ostvari udeo od 27% obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije do 2021. godine, na osnovu dogovora sa Energetskom Zajednicom. Vlada Republike Srbije je krajem novembra 2018. godine produžila važenje Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije, čija je važnost trebalo da istekne krajem 2018. godine. Ministarstvo rudarstva i energetike je potvrdilo da se razmatra uvođenje aukcija, kao način licitiranja i postavljanja cena električne energije za izvoz električne energije iz obnovljivih izvora (prevashodno iz vetra i solarne energije), takođe uzimajući u obzir trenutne preporuke Energetske Zajednice u ovoj oblasti. Raspisivanje prvih aukcija se očekuje u 2020. godini, dok će tačni kapaciteti, uslovi licitacije, kao i zamenski kapaciteti obnovljivih izvora energije, biti precizirani tokom 2019. godine.

U domenu energetske efikasnosti, u toku je javna rasprava za Izmene i dopune Zakona o efikasnom korišćenju energije, a AmCham članovi su pozvani da do 11. februara 2019. godine pošalju svoje komentare na nacrt Zakona. Od velike važnosti je usvajanje novih modela ugovora o otkupu električne energije (Energy Supply Contracting – ESCO), kao i puna implementacija nedavno usvojenog Ugovora o energetskom performansu (ENPC). Novousvojenim Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, predviđena je i naknada za unapređenje energetske efikasnosti, a iskazane su i namere Ministarstva da ponovo formira Fond za energetsku efikanost.

Poslednja tema o kojoj se razgovaralo na sastanku bila je budućnost električnih vozila u Srbiji, a predstavnice Ministarstva su konstatovale da je neophodna izgradnja infrastrukture, kao i carinske i poreske olakšice, u cilju unapređivanja ove oblasti. Panelistkinje su rekle da su svesne važnosti ovog pitanja i da će u narednom periodu dati punu podršku kako bi ovo pitanje prenele na nivo Vlade Republike Srbije. AmCham je pozvan da inicira specifičnost i neophodnost ove teme i da uspostavi međusektorsku radnu grupu, koja će se baviti ovom temom, a koja će uključivati i nekoliko drugih ministarstava, kao što su su Ministarstvo finansija, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, itd.