Date: 04/06/2019

HResurs 2.0 - Kako motivisati zaposlene

Učesnici HResurs 2.0 mentorskog programa su svoje treće okupljanje proveli u kompaniji NIS, gde su prisustvovali radionici na temu motivacije zaposlenih.

Nataša Uskoković, specijalista za menadžment plaćanja NIS kompanije, otvorila je radionicu konstatacijom da je u poslovnom okruženju neophodno posvetiti pažnju motivaciji, s obzirom na to da menadžeri mogu da utiču na ponašanje zaposlenih u željenom smeru i na taj način da doprinesu rastu kompanije. Dodatno, objasnila je učesnicima programa različite teorije koje se odnose na motivaciju, kao što su teorija motivacije, dualnih faktora, pripisivanja, jednakosti...

Bojana Sajlović, HR biznis partner kompanije NIS, prisutnima je predstavila postojeće sisteme ukupnog nagrađivanja zaposlenih, koji su u direktnoj vezi za motivacijom zaposlenih. U skladu sa tim, iznela je određene sisteme uspostavljanja nematerijalne motivacije, koji se odnose na odavanje priznanja zaposlenima, za dobro obavljen posao. Takođe, objasnila je ulogu rukovodioca u implementaciji sistema motivacije, kao i načine za obezbeđivanje podrške rukovodstva organizacije za implementaciju navedenih sistema.

Tatjana Šokčić, osnivač i direktor konsultantske kuće HR Centar, sa učesnicima je podelila izvore motivacije, osnove motivacije zaposlenih, koja počiva na entuzijazmu, posvećenosti i energiji na poslu, kao i spremnosti ljudi da uče i da se razvijaju, kao i osnove postizanja poslovnih rezultata, koje počivaju na sinergiji stručnosti i motivacije zaposlenih. Za kraj je istakla da se motivacija može odrediti odgovorom na dva pitanja – zašto je nešto važno i zašto vredi uloženog truda.