Date: 20/09/2021

Šema identifikacije nivoa visoke pouzdanosti i kvalifikovano elektronsko potpisivanje u Cloud-u

AmCham-ov Odbor za digitalnu ekonomiju u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu predstavio je novine u radu kancelarije

Gost AmCham-a bio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a moderatorka panela bila je Zorana Branković, predsedavajuća Odbora za digitalnu ekonomiju i Head of Multichannel and CX department u Banca Intesa.

Kancelarija za IT i eUpravu postala je registrovani pružalac usluga elektronske identifikacije i šeme elektronske identifikacije visokog, srednjeg i osnovnog nivoa pouzdanosti u Republici Srbiji. Takođe Kancelarija je registrovana kao kvalifikovano sertifikaciono telo za izdavanje elektronskog potpisa u klaudu, odnosno na daljinu.

Consent ID je aplikacija koja je lansirana pre više od godinu dana i koja omogućava potvrdu identiteta građana preko korišćenja usluga eUprave. U poslednjim mesecima radilo se na unapređenju bezbednosti i pouzdanosti aplikacije, odnosno unapređenju od srednjeg do visokog nivoa pouzdanosti. Na šalterima 200 pošta, 160 opština i 145 lokalnih poreskih administracija, kao i 27 šaltera Mobi Banke građani imaju mogućnost da se registruju i dobiju parametre za mobilnu aplikaciju Consent ID.

Registracija građana na portal eID.gov.rs i u svom osnovnom nivou pouzdanosti predstavlja bezbedniji proces od klasičnog registrovanja, pre svega jer je za registraciju neophodan broj lične karte ili pasoša, kao i JMBG koji nadležni organ proverava pre registrovanja.

Kada je reč o elektronskom potpisu u klaudu, važno je napomenuti da je ova usluga potpuno besplatna za sve korisnike. „Jednom kada se građani prijave, građani će moći da izdaju elektronski potpis u klaudu na portalu eUprave. Da bi taj proces dostigao visok nivo bezbednosti, građani moraju biti registrovani sa mobilnom aplikacijom Consent ID ili sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatima.“, istakao je Mihailo Jovanović.

Do sada se više od milion građana registrovalo na portalu eUprave, od toga preko 350 hiljada građana koji su se registrovali za Consent ID. Pored eUprave, Nacionalni portal za elektronsku identifikaciju obuhvata i portale eZdravlje, Moja prva plata, esDnevnik i Lokalne poreske administracije.

Za video snimak događaja, pratite sledeći link.